Indtast din registrerede e-mail:
Indtast ny adgangskode:

Narrativ praksis - At ændre livshistorier gennem fortællingens magt​

​Narrativ praksis er en terapeutisk tilgang, der fokuserer på at omstrukturere ens livshistorie på en mere positiv og meningsfuld måde.

Hvad står systemisk for?

”På trods af vores vane med at se os selv som adskilte, fysiske ”ting” er vores bevidstheder, vores væsner ikke fastlagte. Vi eksisterer i et net af relationer”.

Joseph Jaworski, Synshronicity

Ordet system står her for et fællesskab af relationer, som hænger sammen. I systemisk terapi arbejder man ikke kun med det enkelte individ. Man bestræber sig derimod på, at inddrage individets relationer og det fællesskab, som personen er en del af.

Det kan være ved at tale med hele familien eller ved at inddrage andre vigtige personer i samtalen. Det giver mening ud fra tanken om, at problematikker hos den enkelte kan afspejle en problematik i hele familien eller systemet.

Der er således ikke kun tale om en individuel problemstilling, men en problemstilling, der afspejler en ubalance i hele familien eller systemet.​​

Hvad står narrativ for?

”To arrive at the old remembered gate And to know it For the first time".

T.S: Eliot


Ordet narrativ betyder fortælling eller historie. Vi bærer alle rundt på en (livs)historie eller (livs)fortælling. I narrativ terapi sættes fokus på din fortælling om dig selv. Den narrative terapeut er optaget af, at få tydeliggjort og at fortykke de fortællinger som fortæller om dine styrker og ressourcer.


I den narrative terapi er grundholdningen: Det er problemet der er problemet og ikke personen der er problemet. Ved at adskille problemet fra personen, bliver det lettere at skabe en ændring og en udvikling ifht. problemet.


Hvad står anerkendelse for?

”Talløse gange over hele verden har jeg set, hvad der sker, når folk som ikke er vant til at blive værdsat, føler, at de bliver hørt. Oplevelsen af at blive hørt gør det muligt for dem, at være fuldt tilstede og at yde deres bedste på en måde, som ellers ikke ville have været mulig”

Pastor Charles P. Gibbs


At anerkende er ikke det samme som at rose, eller nødvendigvis at være enig. At anerkende handler om at se, at respektere og at værdsætte. I den systemiske narrative tilgang er logikken, at vi vokser ved at blive anerkendt. Anerkendelsen er en grundholdning, som terapeuten ligger ind i terapien hele vejen igennem.

Jeg tænker tit på, at hvis jeg kunne gå tilbage i tiden og have mulighed for at ændre på tingene, så ville jeg bare lade dem ske igen.

- Anonym.​

”Jeg synes i hvert fald selv, at jeg har udviklet mig rigtig meget og jeg føler mig meget stærkere end dengang"

- Anonym.​

”Hvad ville livet være værd hvis ikke vi skal dø?"

- Anonym.​

”Er der noget man ønsker at ændre, er lige nu det bedste tidspunkt at gøre det, i morgen har du måske ikke mulighed for det"

- Anonym.​

”Jo mere du viser af dine svagheder. Jo stærkere synes folk du er"

- Anonym.​

”Jo mere du viser af dine svagheder. Jo stærkere synes folk du er"

- Anonym.​

”Jo mere du viser af dine svagheder. Jo stærkere synes folk du er"

- Anonym.​

”Dine grænser er dine. Andres grænser er deres. Der er ikke nogen facitliste over grænser. Så DINE grænser er helt rigtige for dig"

- Anonym.​

”jeg kommer tættere og tættere på mig selv, og det har jeg faktisk ikke noget imod. Det er et godt sted at være"

- Mette​

”Du skal indse dine egne fejl og leve med de andres fejl. Så kan du blive en god kammerat"

- Anonym.​

”Jeg har fundet ud at, at det at have en dårlig følelse ikke farligt. Det sker der jo ikke noget ved. Derfor behøver jeg ikke længere være så bange"

- Anonym.​

”Det perfekte for mig, er det uperfekte"

- Anders​

Aalborg Psykolog Praksis | CVR: 28447752 | Rosenlunden 4, 9000 Aalborg